top of page

Heading 1

NTU, İzmir (Türkiye) merkezli bir jeotermal enerji danışmanlık şirketidir. Şirket ortakları 1970 yılından günümüze kadar jeotermal enerjinin çeşitli alanlarında MTA, Üniversiteler, yurt içi ve yurt dışı projelerde görev almışlardır.

Türkiye’de enerji piyasalarının liberalleşmesi ve özel sektöre elektrik enerjisi üretim izni verilmesi sonrasında Türkiye’nin ilk özel sektör jeotermal santralinin (Dora-I) kurulmasına başlanması ile birlikte NTU’nun temelleri 2004 yılında atılmıştır.

NTU’nun başlıca uzmanlık alanları jeoloji, jeofizik, jeokimya, kuyu testleri, rezervuar mühendisliği, sondaj, rezervuar yönetimi ve jeotermal santral tasarımıdır.

Jeoloji, jeofizik, jeokimya ve sondaj bilgileri ile jeotermal sistemin 3B modelinin oluşturulması,saha kapasitesinin belirlenmesi, optimum işletme stratejisinin oluşturulması, kabuklaşma ve korozyonla mücadele,  pompa seçimi, rezervuar gözlemi, nümerik simülasyon, santral seçimi ve değer biçme konularında çok sayıda proje NTU tarafından başarı ile tamamlanmıştır.

Son yıllarda, jeotermal rezervuar basınçlarının azalması, düşük sıcaklığa sahip kaynakların elektrik üretimine elverişli hale gelmesiyle, artezyenik üretimin dışında yapay üretim yöntemlerine ihtiyaç artmaktadır. NTU, elektrikli dalgıç pompalar (ESP), şaftlı pompalar (LSP) ve gazla kaldırma (gas-lift) uygulamalarında pompa ve yöntem seçiminde 20 yıllık deneyime sahiptir. 

Türkiye’deki jeotermal projeler başta olmak üzere jeotermal projeler için son yıllarda ciddi derecede finansal ve çevre sorunlarına neden olan, jeotermal enerji aleyhine haksız uygulamalara neden olan karbon dioksit konusunda da NTU öncü çalışmalara imza atmıştır. Doğal CO2 emisyonunun belirlenmesi ve haritalanması ile CO2’nin jeotermal rezervuara geri basımı, jeotermal santrallerin net CO2 emisyonunun belirlenmesi için projeler geliştirilmektedir.

NTU sondaj makina ve ekipmanları, çamur ve çimento kimyasalları, matkap seçimi ve yönlü sondaj planlaması, test ekipmanlarının seçimi-tasarımı konularında müşterilerinin taleplerini karşılamaktadır. Derinliği 5000 m’ye ulaşan 200’den fazla jeotermal enerji kuyusu ve 400,000 m’nin üzerinde sondaj NTU tarafından planlanmış, kazılmıştır.

Halen, NTU Türkiye’de 349.5 MW kurulu güce sahip 20; Hırvatistan ve Türkiye’de yapımı devam eden 76.5 MW gücündeki jeotermal güç üretim projelerine başlangıcından itibaren ve işletme aşamasında hizmet vermektedir.

bottom of page